Gemeentehuis Castricum

 In

Objectgegevens

Naam: Gemeentehuis Castricum
Aard: Gemeentehuis
Adres: Raadhuisplein 1 te Castricum
Datum aanleg: April 2010 – november 2011
Vloeroppervlak: Vernieuwbouw, ca. 5.155 m² BVO waarvan ca. 1.700 m² nieuwbouw

Opdrachtgever

Gemeente Castricum

Bouwteam

Eigenaar: Gemeente Castricum
Gebruiker: Gemeente Castricum
Architect: Richard Groenendaal architecten Amsterdam
Bouwdirectie: Van Rossum Bouwkunde Amsterdam
Adviseur: Vintis Installatie Adviseurs Zoetermeer
Constructeur: Van Rossum Constructie Amsterdam
Aannemer: Lokhorst bouw & ontwikkeling

Installaties

 • binnen riolering
 • hemelwaterafvoer
 • koud- en warmtapwaterinstallatie
 • sanitaire installaties
 • gasinstallatie
 • verwarmingsinstallaties
 • ventilatie- en luchtbehandelingsinstallatie
 • koelinstallatie
 • brandbestrijdingsinstallatie
 • regeltechnische installatie

Rol van S&L

Het Gemeentehuis Castricum aan de Raadhuisplein 1 te Castricum betreft een project bestaande uit een renovatie en uitbreiding in de vorm van nieuwbouw. Het project bestaat uit drie bouwlagen en bestrijkt een totaal oppervlak van circa 5.155 m². Van dit oppervlak is circa 1.700 m² voor de nieuwbouw.

De uitgangspunten van de sanitaire- en werktuigbouwkundige installaties zijn in bouwvoorbereidingsfase ontworpen en middels een bestek en tekeningen vastgelegd door Vintis Installatie Adviseurs.

Schulte & Lestraden B.V. is gedurende de uitvoeringsfase verantwoordelijk geweest voor het definitieve installatieontwerp, uitvoering en bedrijfsvaardig opleveren van de genoemde technische installaties. Bovendien is Schulte & Lestraden B.V. gedurende de uitvoeringsfase verantwoordelijk geweest voor de begeleiding van de onderaannemers voor o.a. de sanitaire- en luchtkanaleninstallatie.

Om te komen tot een definitief installatieontwerp afgestemd op het bouwkundige ontwerp, functionele-, financiële- en duurzaamheidseisen, is er in zeer nauw overleg met de gebouweigenaar, gebruiker, bouwdirectie, installatie adviseur, (interieur) architect en nevenaannemers samengewerkt.

De verwarming- en koeling in het gebouw wordt verzorgd door een combinatie van bodemopslag met warmtepomp (WKO installatie) aangevuld door piekketels. Deze opwekking verzorgt het benodigde warmwater voor de radiatoren.

Alle radiatoren in het gebouw zijn uitgelegd als laagtemperatuursysteem en voorzien van thermostatische radiatorkranen. De koeling geschiedt door de inductie units, welke geschikt zijn voor de hoog temperatuur koeling. Ten behoeve van de nieuwbouw is een luchtbehandelingskast geplaatst in de kelder. De luchtbehandelingskast voor de bestaande bouw is geplaatst in de nieuwe technische ruimte op het dak van de 2e verdieping. Beide luchtbehandelingskasten zijn voorzien van warmteterugwinning door middel van warmtewielen.

De centrale hal is een groot atrium welke is voorzien van vloerverwarming-, en koeling. Dit wordt geregeld in combinatie met het natuurlijk ventileren van de ruimte door de in het dak opgenomen dakluiken.

Verder zijn de sanitaire installaties uitgevoerd met waterbesparende spoelreservoirs (2,5 – 4 liter) en boosters. Sanitaire kranen zijn zelfsluitend.

In het project is ter verbetering van het binnenklimaat, energieverbruik en exploitatiekosten de volgende verbeteringen aangebracht:

 • laag temperatuur verwarmen
 • hoog temperatuur koeling
 • warmteterugwinning uit ventilatielucht

Rol van S&L onderhoudsfase
In het gemeentehuis voeren wij alle preventieve en correctieve onderhoudswerkzaamheden inclusief wettelijke keuringen uit aan de genoemde installaties.
Werkzaamheden worden uitgevoerd tijdens normale kantoortijden. Onze organisatie is afgestemd om met minimale overlast voor de gebruikers en bezoekers, alle activiteiten te verrichten die nodig zijn voor deze onderhoudswerkzaamheden.

Naast de onderhoudswerkzaamheden verzorgen wij ook de verbouwing en. Door onze grondige kennis van de aanwezige installaties zijn deze wensen te realiseren met minimale overlast voor de gebruikers en bezoekers.

De werkzaamheden worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met de facilitaire organisatie.

Andere projecten

Ontdek wat S&L voor uw bedrijf kan betekenen.