ESA Estec

 In

Objectgegevens

Naam: Esa Estec te Noordwijk
Aard: Bedrijventerrein
Adres: Keplerlaan 1 te Noordwijk
Datum aanleg: Diverse projecten tot en met heden
Vloeroppervlak: Diverse vloeroppervlakten

Opdrachtgever

ESA Estec
Enkele werken in onderneming van MBN Bau Aktiengesellschaft, IBB kondor

Bouwteam

Eigenaar: Esa
Gebruiker: European Space Research and Technology Centre (Estec)
Bouwdirectie: Estec
Aannemer: MBN Bau Aktiengesellschaft, IBB kondor

Installaties

  • binnen riolering
  • hemelwaterafvoer
  • koud- en warmtapwaterinstallatie
  • sanitair
  • gasinstallaties
  • verwarmingsinstallatie
  • ventilatie- en luchtbehandelingsinstallatie
  • koelinstallatie
  • brandbestrijdingsinstallatie
  • regeltechnische installatie

Rol van S&L

Nieuwbouw Vaatwasruimte:
Door de vergroting van het aantal geserveerde maaltijden was de bestaande keuken en vaatwasvoorziening niet meer voldoende. Daarbij was de wens om een back-up voorziening te creëren in geval van storing. Als uitbreiding op de bedrijfskeuken (geschikt voor 2.200 werknemers) is er een nieuwe vaatwasruimte gemaakt. Het bijzondere aan deze ruimte is dat deze volledig ondergronds is. Ventilatie-, verwarming en koeling wordt verzorgd door een centrale luchtbehandelingsinstallatie. Deze zorgt tevens in combinatie met een koelmachine voor de ontvochtiging van de ruimte. De afzuig van de diverse vaatwasmachines is aangesloten op deze luchtbehandelingsinstallatie.
De nieuwbouw is in fases uitgevoerd, waarbij tijdens de verbouwing en nieuwbouw de bestaande keuken en installaties in gebruik zijn gebleven. Hiervoor is bijvoorbeeld de bestaande koelmachine verplaatst en tijdelijk weer aangesloten. Ook heeft de bestaande luchtbehandlingskast tijdens de verbouwing met diverse tijdelijke voorzieningen door kunnen draaien.
In 2011 is er als uitbreiding op de centrale koelinstallatie van ESTEC een terreinleiding aangelegd ten behoeve van de koeling van diverse gebouwen, ook de vaatwasruimte is hierop aangesloten. De eerder geplaatste koelmachine voor dit project is buiten werking gesteld en dient enkel nog als back-up.

Renovatie 3e verdieping gebouw Bf, Cf en Df:
Van drie bouwdelen op het terrein van ESA Estec is de 3e verdieping gerenoveerd. Installatietechnisch heeft een volledige kaalslag plaatsgevonden. Op het dak is per bouwdeel een nieuwe luchtbehandelingskast geplaatst. Op deze LBK is een kanalenstelsel aangebracht welke de inductie units in het verlaagde plafond van de benodigde ventilatielucht voorziet. In het verlaagde plafond zijn verder verwarmings- en koelleidingen aangebracht welke via de inductie units de verwarming- en koeling voorzien.

Andere projecten

Ontdek wat S&L voor uw bedrijf kan betekenen.