Historie Meer dan 70 jaar uw vertrouwde partner.

Onze historie.

Het verhaal van de totstandkoming van installatiebedrijf Schulte & Lestraden begint in 1944. In dit jaar wordt de basis van ons bedrijf, gelegd door Jan Piet Schulte.

Het is 1944

Jan Piet Schulte begint voor zichzelf met reparatie- en herstelwerk van installaties, waarbij hij voortbouwt op zijn relaties uit zijn vorige werkkring. Hij start in de Bollenstreek, maar breidt zijn activiteiten al snel uit naar de bollengebieden in Noord-Holland. Jan Piet Schulte bezit niet de vereiste vestigingspapieren, maar vindt een oude relatie, ingenieursbureau Exteen, bereid om hem als vertegenwoordiger te laten draaien.

De administratie doet hij vanuit huis en de materiaalopslag en de werkvoorbereiding vinden plaats in de tuin. Maar externe huisvesting blijkt al snel noodzakelijk en het bedrijf vestigt zich niet veel later aan de Hoofdstraat 76 te Sassenheim in een oude bollenschuur met een klein kantoortje. Het eerste indirecte personeel wordt aangenomen, namelijk een boekhouder en een telefoniste/receptioniste.

Toetreding Jaap Lestraden

Inmiddels is het 1947, en de werkzaamheden nemen in rap tempo toe. In dit jaar doet Jaap Lestraden zijn intrede in de zaak en zo wordt de firma J. P. Schulte & Lestraden geboren. Waar Jan Piet Schulte de praktijkman is die veel relaties in de streek heeft, is Jaap Lestraden juist de man met kennis van de theorie en moderne technieken. Jaap zit boordevol nieuwe ideeën en samen maken ze een gouden duo. Dat blijkt wel, want vandaag de dag staan wij nog altijd goed bekend onder de naam Schulte & Lestraden.

Installatietechniek bloembollenbedrijven

De techniek van bloembollenbehandeling is in de jaren ’50 volop in ontwikkeling. De behandeling van de bloembollen wordt gemoderniseerd en totaal gewijzigd. Jaap Lestraden is vooruitstrevend en loopt voorop met het ontwerpen en ontwikkelen van systemen die minder energie verbruiken wat leidt tot een beter rendement.

Daarnaast doet ook de moderne luchttechniek zijn intrede in de bollenwereld, waarbij Schulte & Lestraden het voortouw neemt voor ontwikkeling en realisatie. De zogenaamde pijpenschuren met natuurlijke ventilatie en luchtcirculatie worden omgebouwd of vervangen door ruimten met voor die tijd moderne luchtbehandelingsinstallaties. Schulte & Lestraden is een niet weg te denken begrip geworden waar het om ontwerpen en inrichten van bloembollenbedrijven betreft.

Uitbreiding gebouw en activiteiten

Het is 1953. Inmiddels groeit het bedrijf zo uit zijn voegen, dat er weer uitgebreid moet worden. Er wordt besloten om een nieuw pand te bouwen aan de Parklaan in Sassenheim. Op het terrein is ook een bollenschuur aanwezig, die wordt gehandhaafd en volgens de toen geldende normen ingericht. Alle mogelijke nieuwigheden worden in deze schuur uitgeprobeerd.  En ondertussen dragen ook alle activiteiten voor verwarming van woningen en utiliteitsbouw bij tot de verdere groei van het bedrijf.

Niet stilstaan, maar vooruitgaan

Met deze elementen zijn veel bedrijfshallen in de streek verwarmd, maar bijvoorbeeld ook de montagehal van de Fokker F-16 en de bevrachtingsloodsen van de KLM. Hallen met een hoogte van 18 tot 20 meter waarbij het temperatuurverschil maximaal 3°C is. Deze luchtsystemen ondervinden een stijgende internationale belangstelling en worden aan diverse installatiebedrijven verkocht door de zelfstandige handelsonderneming Nivola.

De jaren ‘60

Het bedrijfscomplex in Sassenheim, bestaande uit een grote hal en een zes etage hoge flat, krijgt zijn definitieve vorm in het begin van de jaren zestig. Niet alleen de nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf, maar ook het brandstofverbruik geeft steeds weer een impuls tot verdere groei. Kolenstook wordt opgevolgd door oliestook en met de vondst van de gasbel in Slochteren wordt gasstook gemeengoed.

Op weg naar de traditionele installatiebranche

In de loop der jaren worden bijna alle werkmaatschappijen op tijd verkocht of verzelfstandigd en deze maken dan ook geen deel meer uit van de beheersmaatschappij. Na een zeer turbulente periode ontstaat een rustigere periode waarin het bedrijf zich weer kan heroriënteren. Schulte en Lestraden concentreert zich weer volledig op de meer traditionele installatiebranche en groet op eigen kracht verder.

Ons huidige pand aan de Heereweg in Lisse

Vanwege uitbreiding van de werkzaamheden en de vernieuwde en dynamische uitstraling van het bedrijf, besluit Schulte & Lestraden B.V. de stap te zetten naar een nieuw pand aan de Heereweg 23 te Lisse. Het pand is door de burgemeester van Lisse, de heer G.J. van der Kroft, officieel geopend op 26 oktober 1995. Met gepaste trots hebben wij die dag onze relaties verwelkomd in ons prachtige pand en hen een kijkje gegund in de keuken van ons installatiebedrijf.

Trots op onze totaaloplossingen op installatiegebied

De afgelopen jaren hebben we bewezen dat Schulte & Lestraden in staat is op het hoogste technische niveau mee te draaien. Wij hebben van oudsher veel kennis in huis van de traditionele installatietechnieken, maar daarnaast ook specialistische kennis op het gebied van koel- en regeltechniek. Hierdoor kunnen wij totaaloplossingen aanbieden op installatiegebied. Actief over de volle breedte van het vak, uiteenlopend van loodgieterswerk tot cleanroom techniek en van airconditioning tot zwembadwaterzuivering, weten wij ons mannetje te staan.

24/7 staan we voor u klaar

Daarnaast hebben we een 24-uurs servicedienst die zeven dagen per week klaarstaat, niet alleen voor bedrijven, maar ook voor meer dan 3000 particuliere klanten in de omgeving.

Mede door onze eigen bedrijfsschool weten we de kwaliteit hoog te houden en mogen we grote bedrijven als Shell, Nederlandse Spoorwegen, Wereldhave, Estec Noordwijk, European Patent Office en de Rijksgebouwendienst tot onze klantenkring rekenen.

Alle technische kennis in eigen huis

Dit alles kunnen we natuurlijk alleen maar realiseren met vakmensen. Op dit moment heeft Schulte & Lestraden zo’n 150 personen op de loonlijst staan. Grofweg onderverdeeld in 50 man in de montage, 30 man voor onderhoud, service en technisch beheer en 30 personen op kantoor. Stuk voor stuk teamspelers die complexe vraagstukken niet uit de weg gaan, die de drive hebben om zichzelf te blijven ontwikkelen, die iedere dag met een lach naar hun werk gaan en die zich thuis voelen bij Schulte & Lestraden. Technische talenten die we koesteren. Want alleen daarmee zorgen we voor het beste vakwerk. Totaal, op eigen kracht!

senl open dag

Bijna alle werkmaatschappijen waren op tijd verkocht of verzelfstandigd en maakten al geen deel meer uit van de beheersmaatschappij.

Na deze zeer turbulente periode ontstond een rustige periode waar het bedrijf zich heroriënteerde en concentreerde op uitbouw op eigen kracht in de meer traditionele installatie-branche.

De afgelopen tien jaar verdubbelde de omzet zich, en is het bedrijf in staat gebleken op het hoogste technische niveau mee te kunnen draaien.

Wij hebben van oudsher veel kennis in huis van de traditionele installatietechnieken, maar daarnaast ook specialistische kennis op het gebied van koel- en regeltechniek. Hierdoor kunnen wij totaaloplossingen aanbieden op het installatiegebied.

Actief over de volle breedte van het vak, uiteenlopend van loodgieterswerk tot cleanroomtechniek, van airconditioning tot zwembadwaterzuivering, weet het bedrijf zijn mannetje te staan.

Met een 24-uurs servicedienst die gedurende zeven dagen per week klaarstaat, niet alleen voor de bedrijven, maar ook voor meer dan 3000 particuliere klanten in de omgeving.

Ook door het hebben van een eigen bedrijfsschool weet het bedrijf zijn kwaliteit te handhaven, waardoor het ook de grotere bedrijven tot zijn klantenkring mag rekenen zoals een Shell, Nederlandse Spoorwegen, Wereldhave, Estec Noordwijk, European Patent Office, Rijksgebouwendienst etc.

Thans heeft Schulte & Lestraden ongeveer 110 personen op de loonlijst staan, grofweg onderverdeeld in 50 man in de montage, 30 man voor onderhoud, service en technisch beheer en 30 personen op kantoor.

Vanwege uitbreiding van onze werkzaamheden en om de jonge, vernieuwde, dynamische uitstraling van ons bedrijf uit te kunnen stralen, besloot Schulte & Lestraden B.V. de stap te wagen en een nieuw pand te betrekken aan de Heereweg 23 te Lisse.

Het pand is door de burgemeester van Lisse, de heer G.J. van der Kroft, met officieel geopend op 26 oktober 1995.

Met gepaste trots hebben wij die dag onze relaties verwelkomd in ons nieuwe pand en hen een kijkje gegund in de keuken van een installatiebedrijf.

Wij hopen dat u zich, als lezer, ook een indruk heeft kunnen vormen van ons bedrijf en wij hopen dat deze, net als bij vele van onze relaties, positief zal zijn.

Ontdek wat S&L voor uw bedrijf kan betekenen.